Nydelig underdog fra Italia

Verdicchio. Du har vel hørt om Verdicchio (utt. ver-DIKKio)? Hvis du ikke har det, så vit at dette er en av Italias mange doldis-druer. Altså motsatt av kjendis. Her er det en utmerket variant. I Basisutvalget, til og med. Og til super pris.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2022, Marche, Italia.

En god test på om man begynner å få litt Alz er å prøve å huske navnet på denne vinen. Altså: Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2022, Marche, Italia.

Det er kanskje lettere å huske Ronchi I Sassi, av diverse årsaker vi ikke behøver å trenge dypere inn i her. Men uansett: Her har vi altså en mindre kjent druetype fra østkyst-området rundt Adriaterhavet i Italia. I nærheten av byen Ancona, hvis du skulle være litt kjent der. Det denne I Sassi fra Ronchi er, skulle i utgangspunktet være lett å beskrive ettersom de to hovedvariantene av Verdicchio – en fra Castelli di Jesi og en fra Matelica – er noe forskjellige. Matelica, som ligger pittoresk inne i fjellene, har som regel en mer saltaktig, mineralsk grunntone med hvite blomster og pære enn Castelli di Jesi. Som i sin tur har en mer steinfruktpreget frukt og mer gul frukt.

Men sannelig om ikke denne I Sassi også kan skilte med noe salt og mineralitet, i tillegg til gule plommer. Produsenten har også blokkert den malolaktiske gjæringen, og får dermed et mer distinkt, mineralpreget jordsmonnsstreif ut av denne vinen med den økte friskheten det gir.

På en måte er den i slektskap med andre italienske hvitvinsdruer, slik som Carricante fra Sicilia, Greco di Tufo fra Campania, Garganega fra Soave.

Som italienske hvitviner flest på et godt kvalitetsnivå, er du sikret et veldig allsidig bruksområde: Sjømat. Pasta. Pizza. Gastronomi, Sushi. Maki. Hvitt kjøtt. Salater.

Matelica

Og hvis du nå får lyst til å sammenligne vinstilene i Castelli di Jesi med Matelica, så kan du bruke denne:

Terre di Val Bona Verdicchio di Matelica 2022, Marche, Italia.

Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2022 (15020401)

Marche, Italia:

Gule plommer, litt sitrus og sitron, grønne epler. Behagelig og fin og friskere sommervin med noe mer syre enn tidligere, og det kler den. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza/pasta, salat, sushi/sashimi, spekemat.

Basisutvalget

Signature Wines AS

 

Kr. 179.90
86 poeng

Terre di Val Bona Verdicchio di Matelica 2022 (9187601)

Marche, Italia:

Flott mineralitet, med sitrus, gule og grønne epler, fersken og plomme, men mest mineralitet. Chablis fra Italia. Veldig fint priset. Passer til: Fisk, skalldyr, pizza/pasta, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget

Servco

Kr. 155.90
85 poeng