Nå fikk jeg også høre at perioden med ekstremt naturvinfokus og med det viner som ikke tålte flaskelagring var en kortvarig affære. Hvilke årganger det innebærer vet jeg ikke. Men vinene jeg smakte som for det meste er purunge har ikke denne vinmakingen. Men jeg smakte også en eldre vin, en strålende 2008. Og det er neppe naturlig vinmaking som var problemet, det var nok den vanlige feilen, vin bør ha litt svovel for beskyttelse. Det er mer svovel i rosiner, dadler eller tørkede aprikoser enn i en flaske vin, så svovelmengder i en vinflaske er sjelden et problem for noen av oss.
Men det kan bli det for vinen. Svovel er oftere et problem om det brukes for lite enn for mye. For mye kan luftes bort ved dekantering og bortsett fra hos noen tyske produsenter som trenger litt ekstra da en riesling Kabinett med 7,5% alkohol og 35 gram restsukker i utgangspunktet er en ustabil vin som kan begynne å fermentere på nytt er det i dag blitt langt i mellom de virkelige svovel blunderne. Tilbake til Cecile. Hun holder til i Vosne-Romanée. Vinmarkene? Jo, de stammer fra den legendariske Jayerslekten. Hennes oldefar Edouard Jayer var onkel til legendariske Henri Jayer.
I 2003 tok Cecile over etter at to generasjoner hadde leid bort vinmarkene. Det vil si, hun har foreløpig bare kontroll over tre hektar, samt at hun leier vinmakingslokale i Gevrey-Chambertin. Fra 2021 går flere av de gamle leiekontraktene ut og med det øker hennes produksjon. Foreløpig er vinmarkene noe unge samt de som leide hadde brukt mye gjødsel. I dag driver Cecile økologisk og er på full fart mot biodynamisk, som svært mange etter hvert av de beste husene i Vosne.
Og vinene? Om du klarer å finne dem? Jo, de er utrolig forførende md friskhet og vigør samt en herlig parfymert duft som bare de aller flinkeste får til. Her er det bare å følge med. Jeg har aldri sett vin herfra i Norge men Moestue hadde de en gang, men ikke nå lengre. Jeg vet derfor ikke om de er i landet for tiden. Da jeg spurte Cecile selv sa hun nei men de har ikke alltid stålkontroll disse burgundianerne så jeg tar det med en klype salt. Jeg har funnet ut at flere vinhus har norsk importør når jeg googler hvor produsenten sier de ikke har. Aner ikke hvor ofte jeg har tenkt at folk som er så vimsete med kommersialiseringen, hvordan klarer de å lage så spektakulær vin? Kanskje fordi fokuset kun er på vinen?
2016 Cecile Tremblay Echezeaux
Bright ruby. Scented, red berries, floral, delicate and detailed, violets, nuanced, utterly seductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, minerals, detailed, bright red fruity palate, spices, nuanced, long. 94
2016 Cecile Tremblay Chapelle-Chambertin
Bright ruby. Scented, detailed, flirting, floral and bright nose, seductive and intense. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, bright and brilliant, nuanced, playful, detailed, long. 94
2016 Cecile Tremblay Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts
Bright ruby. Scented, red berries, floral, detailed, some darker fruits notes and exotic spices, stunning nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, bright, red fruity, spices, elegant, lovely depth yet transparent, long. 94
2016 Cecile Tremblay Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Murgers
Bright ruby. Scented, red berries, floral, bright, light spicy note, detailed nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, bright red berries, anise, juicy and lively, long. 92
2016 Cecile Tremblay Morey-Saint-Denis Trés Girard
Bright ruby. Red berries, some darker fruits, anise, lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, red berries, elegant texture, good length. 89
2016 Cecile Tremblay Vosne-Romanée
Bright ruby. Scented, red berries, floral, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, charming but lighter, lovely balance, good length. 88
2014 Cecile Tremblay Vosne-Romanée VV
Bright ruby. Fresh and bright red fruity nose, bright and brilliant. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, bright and fruity, exotic and detailed, long. 91
2008 Cecile Tremblay Chapelle-Chambertin
Bright ruby. Scented, detailed, nuanced, highly seductive nose, leaps out of the glass with bright fruit, violets and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and bright fruit, nuanced and detailed, superb balance, long. Flirts like few. 94