Hva dette har med vin å gjøre? Innenfor Highway 1, som den heter, den som går langs Stillehavskysten av USA, ligger det ene interessante vinområdet etter det andre. Foto: Geir Salvesen

Opp fra havet og inn i åsene: Kraftfull Chardonnay fra Monterey

Alltid bruk for en romslig hvitvin, er det ikke? En som håndterer både det ene og det andre av matretter. Denne, f. eks. Lockwood Chardonnay fra Monterey-området i California. Kommersiell i stilen, vaniljesødme. I Basisutvalget.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Lockwood Chardonnay 2021

Les også Geir Salvesens test av de nye supervinglassene til Hadeland Glassverk!

Monterey er en sjarmerende kystby. Med en berømt jazz- og musikkfestival. Det var vel det jeg visste da jeg cruiset gjennom byen første gang, selvsagt i en convertible langs Highway 1. I tillegg hadde jeg lest bøker av John Steinbeck om Dagdrivergjengen. Cannery Row var hermetikk-industriens hovedkvarter langs denne delen av kysten. Du kan dra ut på kaien og spise skalldyr og clam chowder også i våre dager. Og drikke vin som kommer herfra. Dvs lengre inn i landet, men fortsatt i Monterey. Allerede i 1981 – noe som er tidlig i USA! – plantet de tre herrene Paul Toeppen, Phil Johnson og Butch Lindley hele 1800 mål med vinmark ved foten av Santa Lucia Mountain Range. Senere er dette området kalt Santa Lucia Highlands blitt berømt for å produsere mye god Chardonnay og Pinot Noir.

En av grunnene er at jordsmonnet er skrint, og med en del vind fra det kjølige Stillehavet. Og at dette området har en av de lengste vekstsesongene i California, noe som frembringer gode aromatiske kvaliteter. Druene har ganske så tykke skall. Noe som gir mer farge på Pinot Noir’ene, for eksempel.

Lockwood er nå overtatt av konglomeratet Boisset, som kontrollerer mange vingårder rundt om i verden. Målet her har tydeligvis vært å lage en publikumsvennlig, allsidig bruksvin. Og det har de greid. Folk som ikke kan drikke annet enn hvite burgundere, bør holde seg langt borte fra dette, for det er ikke noe utpreget friskhet, fatpreg eller distinkt terroirpreg. Bare masse vanilje, mais, kokos, sydfukt og eksotisk steinfrukt. Og alkoholen er hakket høy, 14,5. Men det er en vin som tåler mye juling, fra f. eks julemat av diverse slag (kanskje til og med til pinnekjøtt, fordi det er 4-5 g restsukker i den). Til sommergrillen er den nok bra, og du kan drikke den til grillribber og diverse. Og til sterkt krydret mat, ja. Peking-and! Rike viner fra rundt 200 kroner og under er det alltids grunn å se nærmere på. Også denne. Den er faktisk ikke for meg for jeg velger syrligere viner når jeg kjøper. Men jeg kan tenke meg at egenskapene ved den hvis du vil ha noe opulent og fruktsødmefullt kan gå til mange typer retter som tørrere og syrligere viner vil ha problemer med.

Lockwood Chardonnay 2021, California, USA (14578301)

Her er det bra med trøkk, uten at det blir for mye. Kremete, svakt krydret steinfrukt, plomme og eple. Mais-tendenser. Svakt nøttete i finish. Behagelig. Litt kort i ettersmaken. Avrundet i stilen. Ikke noe fat. 4-5 g restsukker. 209,90. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi, spekemat.
Hand Picked Wines AS

Kr. 209.90
85 poeng