Perfekt

Del på Facebook

Hva om de rette folkene, til rett tid, lagde akkurat det rette? Hva om det ble så rett at selv om noen prøver å etterligne det, selv de samme folkene, så klarer de ikke å lage noe bedre. Eller å gjenta det. Det skjer ikke ofte. 

Det er glimrende syre her, plenty med sukker, alkoholprosenten på 13,5. Det er visstnok 80 prosent semillon. Og 20 prosent sauvignon blanc. Det er i alle fall tallene for vinmarken om ikke annet. Ingen av disse tallene betyr noe i seg selv. Mange viner kan ha disse tallene. Men de som har smakt denne vinen er vanligvis helt enige. Dette er perfeksjon. 

2001 Château d’Yquem er en av de få gangene dette har skjedd. Perfeksjon.

Det er vanskelig å lage perfekt vin. En mengde små avgjørelser som må være helt riktige for akkurat de druene og den mosten du har fått hentet inn. Men det må også være helt perfekte forhold, for akkurat din vinmark, ditt terroir, ditt jordsmonn, dine druesorter. Alt må klaffe. Selv klima og nedbør fra året før, selv vekstsyklusen har en innvirkning på årets druer. Og selv når alt dette er perfekt, kan en bitteliten feilvurdering hos vinmakeren gjøre at perfeksjon uteblir. For mye fat, for lite fat, feil toast, feil type fat. For høy alkohol. For lav alkohol. For mye sukker, for lite sukker. For mye syre, for lite syre. For mye konsentrasjon, for lite konsentrasjon.

I 2000 førte nedbør og vekstsyklusen til at man hadde et utgangspunkt for noe bra i 2001, hos Yquem. Og Sauternes. Men man hadde ikke noe mer enn det utgangspunktet. Noe kan bli bra. Gjennom året fikk man et fantastisk utgangspunkt som det skulle vise seg at teamet som lager vinen bare tok de rette avgjørelsene på. Når skjedde det sist hos Yquem? Jo, i 1967. Med andre ord, dette skjer ikke spesielt ofte. Og før der igjen? Antagelig 1928. Og før der? Trolig 1811…

 

Under en middag på Château d’Yquem i mai i år ble det servert perfeksjon i rikt monn. Det er sjelden man smaker flere flasker og formater av en slik vin samme dag. En formidabel vin som knapt har begynt å utvikle seg. Dette er noe av det fremste druer kan frembringe. Skulle du ha muligheten til å smake denne, gjør det. Du lever bare en gang. Men det koster. 

Men du, rett nedenfor Yquem, litt nedi bakken, ligger Suduiraut. Der ble det tatt en avgjørelse, eller to kanskje, som gjør at denne vinen ikke er en perfekt hundrepoenger. Men det er fortsatt en av de beste vinene noen sinne laget. Og den eller de avgjørelsene gjør at vinen koster vesentlig mindre. Hett tips der altså. 2001 Château Suduiraut.