Andrea Pieropan

Pieropan

Del på Facebook

Vinområdet Soave med sin beliggenhet nord-øst for den historiske byen Verona har i dag et tvilsomt omdømme der brorparten av druene fra 1400 hektar vinmark går til kooperativene som pumper gjæret druesaft igjennom massive ståltanker før viner av stort sett lav kvalitet lanseres til verdensmarkedet.

 

Heldigvis finnes det fortsatt stolte familiebedrifter i Soave og områdets ubestridte kvalitetsleder Pieropan har historie tilbake til 1880. – Dario og jeg er fjerde generasjon, sier Andrea Pieropan mens vi tusler rundt i Soave Classicos kanskje aller mest anerkjente vinmark «La Rocca» med beliggenhet ovenfor den gamle borgen i Soave. Brødene Dario og Andrea overtok bedriften så alt for tidlig da faren Leonildo Pieropan døde i fjor, bare 71 år gammel. Vinmarkene til Pieropan er familieeide og arbeidet styres av familien. Både Dario og Andrea har gått en god vinskole og Andrea er blant annet agronom-utdannet.  – Det var min far som gjorde de store endringene da han for flere tiår siden kjøpte mer vinmark og ekspanderte fra noen få hektar til dagens 70 hektar, sier Andrea stolt og legger til at 20 hektar vinmark ligger i valpolicella og 50 hektar finnes her i Soave Classico.

Andrea Pieropan

 

Tradisjonelle? Andrea bekrefter, men legger til; – Jeg vil si at Pieropan er mellom tradisjonell og innovativ. Vi var den første produsenten som satte Soave på etiketten på 1930-tallet, vi bruker kun stedegne druer som Garganega og Trebbiano og er sertifisert organisk. Vi bruker også de tradisjonelle bambusmattene når vi tørker druer til de røde vinene. Men vi prøver også å være innovative. Min far var kanskje en av de aller første i hele Italia som lanserte enkeltmarksvin, da han laget vin på druer fra Calvarino-marken allerede tilbake til 1971. Tenk det. Det må ha vært som lande på månen for første gang, ler Andrea høyt. Andrea fortsetter. – I 1996 var vi også den første produsenten i området som tok i bruk nitrogen i flaskene for å hindre oksidering og da vi innførte skrukork på vår Soave Classico måtte vi på grunn av den daværende reguleringen fjerne «Classico» fra etiketten i fem år. Reglene ble heldigvis endret i 2013. Så midt i mellom tradisjonell og innovativ, konkluderer Andra leende.

Andrea Pieropan

 

I dag lager Pieropan referanseviner fra Soave Classico med herlig frukt og tydelig mineralitet som imponerer. Det er fortsatt vinene fra enkeltvinmarkene «La Rocca» og «Calvarino» som er kvalitetsmessig best, mens deres standard Soave med druer fra egne marker innenfor Classico-sonen gir særdeles mye valuta for pengene. Andrea peker. – Ser du sypressene der borte? Det er Calvarino. Pieropan har syv hektar vinmark i Calvarino, nord-vest vendt og med ca. 30-60 år gamle vinstokker som er plantet fra 150 til 350 meter over havet. Det er vulkansk jordsmonn som gir tydelig mineralsk preg i vinen som modnes i sementtanker i et år.

 

 – Her i La Rocca har vi seks hektar med sør-vest vendte vinmarker med vinstokker som er mellom 10-50 år gamle. Markene ligger også litt lavere fra 150 til 250 meter. Markene lå nedenfor sjø-nivået som genererte fossile elementer. Jordsmonnet er derfor mer av leire og kalkholdig jord, sier Andrea og forteller videre at vinene modnes i fat av forskjellige størrelser, fra 500 liter til 2000 liter. Vinene oppfattes derfor gjerne mer komplekse og lagringsdyktige.

Andrea Pieropan

 

Dario og Andrea ser også framover. De røde vinene fra valpolicella blir bedre og bedre for hver årgang og et helt nytt vineri som vil huse hele produksjonen (minus Amarone) står ferdig i 2020. – Vi bygger ikke bare for plassen, men for å bli bedre med det vi holder på med sier Andrea. Brødrene forvalter også en ny vinmark – «Foscarino» – kjøpt i 2014 som ligger i overkant av det nye vineriet. – – Mange bruker Foscarino som enkeltvinmark, men vi har foreløpig ikke gjort det, så får vi se hva framtiden bringer sier Andrea avslutningsvis.

 

Smaksnotater

Pieropan La Rocca Soave Classico 2017
Soave, Veneto, Italia
329,90 kroner (Bestillingsutvalget)
Art. nr. 6296601
Importør: Winetailor AS

Mer seriøs og foreløpig noe stram på duft med saftig konsentrert stenfrukt, lett trevirke, mørkere blomster og tydelig dyp mineralitet. Pen fyldig vin med virkelig god fruktkvalitet. Saftig stenfrukt, sitrusskall, lett karamell og pen mineralitet. Bra syre. Myk, allikevel barsk vin med lang og pen bitter utgang. Trenger tid i kjelleren, men vil drikke godt fra 3-5 år. Til halvfet fisk, skalldyr og lyst kjøtt.
91 poeng. For nå. (91-93 poeng)

 

Pieropan Calvarino Soave Classico 2017
Soave, Veneto, Italia
250,00 kroner (Bestillingsutvalget)
Art. nr. 6337601
Importør: Winetailor AS

Virkelig tiltalende og aromatisk på duft med saftige gule frukter, gule blomster og saltaktige mineraler. Dette lukter sommer! Middels fyldig og rik vin med meget god munnfølelse. Saftig sitrus, grapefrukt og nektar. Varmere stil, men har allikevel en overraskende pen friskhet. Virkelig god og pen bitter utgang. Super vin som oppleves ganske så tilgjengelig allerede. Til grillet fisk med grønnsaker, lyst kjøtt.
91 poeng

 

Pieropan Soave Classico 2018
Soave, Veneto, Italia
149,90 kroner (Basis)
Art. nr. 3194001
Importør: Winetailor AS

Tydelig aromatisk på duft med godt blomstrete aromaer og gule generiske frukter. Middels fyldig vin med tiltalende litt rikere gulere frukter, stilker og med pen kryddertone. Bra salter. God fruktig utgang. Passer pent til et glass i solen eller som matvin til enklere grønnsaks- og fiskeretter. Dette er som alltid et meget godt kjøp.
86 poeng.