Hvis du tilfeldigvis kommer innom Wairau River, har produsenten også en kafé der. Foto: Produsenten

Pinot Gris fra New Zealand. Fruktbombenyhet på Vinmonopolet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du elsker tropisk fruktighet, skyr surhet som pesten, ja da har Polet en godbit til deg. En du ikke helt så komme seilende. Langveisfra. Fra våre antipoder.

Ukens vin: Wairau River Pinot Gris 2020, New Zealand.

Marsnyhetene på Vinmonopolet i dag består av et lite knippe basisnyheter, og et enormt omfang av nye varer i bestillingsutvalget. En av satsingene på basisutvalget, som ble mer amputert enn vanlig på grunn av at ett av satsingsområdene denne gang (Tasmania) uteble, var Pinot Gris. Ja, du leste riktig. Pinot Gris eller Grigio, hvis du er i Italia. Det er denne druen som i utgangspunktet er så kjedelig at den danner basis for lunsjviner for utallige amerikanske damer som bare skal ha noe enkelt som ikke smaker bittert eller surt. Kanskje det bare er en gammel fordom fra min side, kanskje ikke. Men det vel neppe vært noe folkekrav fra nordmenn om å få denne druen mer inn i Vinmonopolets utvalg.

Hvis du tilfeldigvis kommer innom Wairau River, har produsenten også en kafé der. Foto: Produsenten

Du finner den i Alsace, blant annet, hvor de lager svulmende, alkoholiske, lavsyrede viner fra en drue som i utgangspunktet kan se litt – grå ut. Derav navnet. Kjekk å ha til gåselever og lignende, hvis du ikke liker Gewurztraminer best. Du finner den i Ungarn, der er den slankere. Du finner den i Italia, nord og øst. Der er det virkelig mange kjedelige varianter. Så er den litt i USA. Og så er det tydelig at noen har plantet den i New Zealand for herfra har Vinmonopolet hentet denne helt spesielle varianten som ikke ligner på noen andre Pinot Gris-viner jeg vet om.

Hvis du tilfeldigvis kommer innom Wairau River, har produsenten også en kafé der. Foto: Produsenten

Typisk nok for New Zealand greier klimaet og jordsmonnet der å påføre denne druen et sterkt element av sydfrukt. Det er som et slags syltet pasjonsfrukt-element. Men så er det noe velkomment i tillegg: Friskhet. Og syre. Som er en slags sødmesyre, i og med at det tropiske skinner sånn igjennom. Det er som en appelsin i forhold til lime. Sistnevnte er sitrusfrukt, det er førstnevnte også. Men den ene er syrligsur og den andre er syrligsøt.

Wairau River er både en faktisk elv (med 170 km den lengste i landet) og en vinprodusent som – til tross for bare 30 års virke – faktisk er en av pionerene på Sørøya på New Zealand.

 

 

Hvis du tilfeldigvis kommer innom Wairau River, har produsenten også en kafé der. Foto: Produsenten

12338801
Wairau River Pinot Gris 2020,
Marlborough, New Zealand
 
165,– kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)

New Zealand tilfører så absolutt noe nytt til Pinot Gris-druen, en syltet eksotisk sydfruktighet med innslag av pasjonsfrukt, litchi og sjarmerende jungelsyrer. Middels fyldig, god nok friskhet, men 7 gram restsukker pr liter er jo litt, da. Søter den i finish. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, bbq/grillmat. 
Concealed Wines NUF