Det har sneket seg inn noen gode roséviner både i basisnyhetene og bestillingsutvalget. Foto: Geir Salvesen

Sært mai-slipp på Vinmonopolet, men mye godt i bestillingsutvalget

Del på Facebook

Er du en litt sær type? Som vil utforske kanten av eksistensen og balansere på knivseggen? Utfordre det uprøvde? Da kan dette nyhetsslippet være noe for deg. Men du skal pugge druetyper til gagns. Og være i veldig godt humør.

Det har sneket seg inn noen gode roséviner både i basisnyhetene og bestillingsutvalget. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jeg hadde sovet godt natten før. Humøret var utmerket etter lang påske med bare soldager. Så da jeg satte meg til med Polets ypperlige Zalto universalglass og fyrte opp pc’en, strevde jeg med vinene allerede fra starten av. Vanligvis er de første sippene som manna fra himmelen. Ikke denne gang.JDen ene etter den andre passerte smaksløkene. Jeg prøvde å like dem, men greide det ikke. Var det; Biorytmene? Feil på den biodynamiske kalenderen? (Ja, det var ingen ideell dag) Kosmisk stråling fra det nyoppdagede sorte hull i Universet?  Var det meg det var noe fundamentalt galt med? (kan jo ikke utelukkes) Eller – var det faktisk et litt merkelig nyhetsslipp?

Tror kanskje det var det, ja. For det var et slipp for dem som har prøvd nesten alt. Eller for den «prisbevisste og søkende kunden», som Vinmonopolet oppsummerte slippet med.

Hvor skal man  starte søkningen? Jo, med at du nok må dykke dypt ned i drueleksikonet og interessere deg for ampellografiens mysterier. Altså vinstokkene. Og typene. Pelaverga, Frappato, Grignolino, Lambrusco og Brachetto. Glemte jeg Valdigué? Jepp. Mondeuse også.

I tillegg til dette dyre rariteter som Champagnevin uten bobler, (jepp, de finnes som stillviner). Og i min munn er de  dyre, sjelløse og tråe i smaken. Gamay Noir fra California er også spesielt. En av dem luktet gummi så det sto etter.   

Jeg fikk vel godfoten bare på noen få viner fra Basisutvalget, og kommer nok bare til å kjøpe en eneste en av dem (Pinot Noir’en Dashwood fra New Zealand) mens nyhetene i Bestillingsutvalget nesten koker over av godbiter.

Stu Marfell er vinmaker hos Dashwood på New Zealand. En av de få fulltrefferne i basisnyhetene i mai. Foto: Produsenten

Stu Marfell er vinmaker hos Dashwood på New Zealand. En av de få fulltrefferne i basisnyhetene i mai. Foto: Produsenten.

Temaet som Vinmonopolet hadde satt opp for sitt eget slipp, var musserende viner pluss røde sommerviner, lettere og friskere stiler. Og man prøver å være i tiden og ta grep, som det heter. Alt vel og bra på papiret, men det ble vel mye eksperimentelt.

Noen av de andre nyhetene – en Riesling på Aluminiumsboks og en Mosel på papp-kartong er noe av det gyseligste jeg har smakt. Merk deg navnet Mustique. Det er mystisk at man har kunnet tappe dette på en vinkartong. Den fikk den laveste score jeg noensinne har gitt en vin. 51 poeng. Og 1 i karakter. Men den var altså i testutvalget, som Vinmonopolet selv ikke hadde valgt ut selv om den altså er med i slippet ettersom importørene får lansere egne varer.

Nyhetene i Basisutvalget:

HVITVIN

5227201 Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2017, Minho, Portugal

Egentlig en etterslenger fra et tidligere slipp da den ikke nådde frem til polhyllene i tide. Pen og fyldig Alvarinho med veldig kremete stil, mangler kanskje litt friskhet men har mye fylde og moden, nøytral frukt. All round-vin med steinfrukt. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 200,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
First Wines AS


Rosa Sancerre er en riktig godbit. Her er en av Vinmonopolets basis-nyheter: Mellot Sancerre Le Rabault. Foto: Vinmonopolet

ROSÉVIN

10859701 Abrami Franciacorta Biologico rosé 2014, Lombardia, Italia 

Musserende. Fin, den. Lys lakserosa med elegant fruktighet og sømløst smaksforløp. Innslag av røde epler, markjordbær, litt kjeks og passe friskhet. Middels fylde. Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 239,90 kr (parti) 86 poeng (terningkast 5)
R&R Wines AS

10939701 Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2018, Burgund, Frankrike 

Absolutt drikkelig burgunder-rosé med støttende fylde i midten og en fløtete rødbærsfrukt som også har streif av nype og blomst. Fin lengde. En anvendelig vin. 13 volumprosent alkohol gir det lille ekstra i fylde. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, skalldyr, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 224,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
Signature Wines AS

9187401 Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2018, Loire, Frankrike 

Det er absolutt plass for en god, rosa Sancerre! Laget på 100 prosent Pinot Noir. Svakt rødlig på farge, på duft finner vi røde bær, rips og rødt epleskall. Ditto i smaken som er middels fyldig og syrlig. Men men med nok støttende fruktsødme. Passer til: Sushi / sashimi, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

RØDVIN

En ypperlig Pinot Noir. Dashwood. Foto: Vinmonopolet
En ypperlig Pinot Noir. Dashwood. Foto: Vinmonopolet

10820401 Dashwood Pinot Noir 2017, Marlborough, New Zealand 

En virkelig herlig Pinot Noir med god, dyp farge, strukturert mørk rød bærfrukt, kirsebær og moreller, urter og røde blomster i aromabildet. Smaken er ung, konsentrert, med balanserte tanniner. Fylden er pen også, drevet av alkohol på rundt 13,5 volumprosent. Svakt metallisk helt i finish. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 174,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Servco

10271101 Casa de la Ermita Selección Rey 2017, Jumilla, Spania 
Mye smak for lite penger. Tørket, mørk bærfrukt, lakris, fat, vanilje i en druemiks av Cabernet, Petit Verdot og Monastrell. En kraftplugg til sommergrillen. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau, bbq/grillmat. 139,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 5)
Matchless Wines AS

10888401 Fabien Trosset Avalanche Mondeuse Arbin 2017, Savoie, Frankrike 

Intenst duftende, men ellers en morellkjøttaktig, kreklingaktig, mørk bærfruktaktig vinstil med streif av lakris og en veldig tørr finish, men ikke udelikat. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Winemarket AS

3044301 Santa Tresa Terre Siciliane Frappato 201 2017, Sicilia, Italia 

Frappato er en lett, frisk, jordbæraktig, sommerlig drikk som skal drikkes litt kjølig. Middels alkohol, middels fylde. Småsjarmerende. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost.150,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

10898701 Schilcher Klassik Weststeiermark 2018, Steiermark (styria), Østerrike
Her er det gode tendenser. Litt fedme på midten akkompagnert av syrlige bringebær og kirsebær, rips er også med. Grønn midt oppi det røde. En syrlig sjarmør. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 149,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 5)
Concealed Wines NUF

BESTILLINGSUTVALGET og nye årganger i Basis

HVITVIN

10789506 J. Moreau & Fils Chardonnay 2018, Frankrike 

Utmerket, hvit pappvin med pent preg av fersken. God lengde og nok kompleksitet. Mye druer fra Limoux og Loire her. Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 419,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

10035606 Ch. d’Haurets Bordeaux Blanc 2018, Bordeaux, Frankrike

 Interessant og krisp hvit pappvin fra Bordeaux. Overveiende Sauvignon Blanc som gir friskhet og grønt krydder, rund i stilen og ikke spiss og for bladgrønn. God energi her. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitif, ost. 399,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

9218201 Santa Sofia Montefoscarino Soave Classico 2017, Veneto, Italia 

Ekstremt billig Soave med fyldig melonfrukt, litt fersken også. En ørliten kjernebitterhet i finish. Men veldig mye vin for pengene.4 g sukker runder den av. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, fisk, aperitif. 109,90 kr (bestilling) 81 poeng (terningkast 6)
Momentum Wines AS

5971201 Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2017, Jura, Frankrike 
Smør, nøtt, eple og fat. Dette er en erstatter for mange burgundertyper og minner kanskje mest om en Meursault. Ørlite florpreg, men ikke så mye. Fin sitrusaktig friskhet også. Passer til: Skalldyr, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 239,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS

1453901 Joël Delaunay Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2018, Loire, Frankrike 

Dette er simpelthen et kupp! Masse god, fyldig og moden Sauvignon-smak for veldig lite penger. Riktignok bare 11,5 volumprosent alkohol, som er rundet av med 4 g restsukker. Men dette er en god, lettdrikkelig og billig vin som passer til terrassen og til enkle matretter. Salater, fisk, etc. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, ostepop, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 135,– kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 6)
Sommelier AS

10978101 Dom. Métairie d’Alon Le Village Chardonnay 2017, Languedoc-Roussillon, Frankrike 
En ganske heftig Languedoc-Chardonnay med tørket fersken og fiken i aroma og smaksbilde, krydret og kraftig, men vanlig alkohol på 13,5. Smaker litt av fat også men ikke for mye. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 269,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Orbis Wines AS

1174401 Dopff & Irion Crémant d’Alsace, Brut , Alsace, Frankrike 

Laget på Pinot Blanc 100 prosent. Frisk og fruktig og rund og småfyldig, hint av stikkelsbær, gule epler og litt tropisk frukt også. 8 g restsukker runder av blandingen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, aperitif, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 179,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

1453001 Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2018, Burgund, Frankrike 

Ikke så verst, den. Kan virke som Petit Chablis har beholdt litt mer av jordsmonnskarakteren. Sjømineralsk og grønn i preget, men med en liten kledelig fylde på midten. Grønne epler. Sitrus. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 189,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

10910301 Von Buhl Forster Ungeheuer GG 2014, Pfalz, Tyskland 

Heftig, ekstremt mineralpreget vin i en helt tørr stil, men med en tiltalende rundhet på midten. Skifermineraler som varer og varer. Begynner å få litt lagringspreg. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 419,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

10969101 Ch. Tour de Mirambeau Bordeaux Blanc 2018, Bordeaux, Frankrike

 Pen, hvit bordeaux med god miks av friskhet og småfedme. 80 SB, 17 Semillon. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 165,– kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
R&R Wines AS

10995001 Moulin de Gassac Picpoul de Pinet 2018, Languedoc-Roussillon, Frankrike Nydelig, fyldig, grønnaktig, fet eplesmak, grønne epler, sømløst smaksbilde på urtegrønn siden, men uten noen spisse elementer. Og billig! Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif, ost. 139,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Hand Picked Wines AS

1959501 Alheit Cartology 2017,  Sør-Afrika

 Veldig trøkk og konsentrasjon i den, ferskenreget, fet fruktighet med plomme og fersken. Fra fem marker. Flott vin. Passer til: Fisk, skalldyr. 359,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5183901 Rall Grenache Blanc 2016, , Sør-Afrika

Kjølig, ferskenaktig fruktighet, nøytral frukt,, druer fra Piekenierskloof, nydelig. 319,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

10959201 Emrich-Schönleber Mineral Riesling Trocken 2017, Nahe, Tyskland

 Ja, her er det virkelig mineraler. Skifer-dominert jordsmonn med litt innslag av skifer. Litt eple. Delikat og flott vin. Ørlite tropisk, på den grønne siden. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 278,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

5974706 Yamada Pecorino 2018, Abruzzo, Italia 

Vellykket pappvin med gule epler, og rik smak, fyldig epler og plomme, god syre også. Litt kort i finish, kanskje. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 449,90 kr (bestilling) 82 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

4264506 J. Moreau Petit Chablis 2018, Burgund, Frankrike 

Boksevin. 3 liter. Småpen og områdetypisk Petit Chablis med litt grønne epler og svak sjømineralitet. Den gjør jobben. Tilsvarer en flaskepris på 150 kr pr flaske. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 609,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

7850001 J. Moreau Chardonnay 2018, Frankrike

En ekstremt rimelig fransk Chardonnay med opphav fra Limoux (68 prosent)litt fersken- og pærepreget, litt mineraler også. Middels fyldig. Og altså veldig billig. Kan minne om en Chablis iblandet druer fra Sør-Frankrike. Fin å ha hvis man trenger mange billige viner. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 119,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

4259401 Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2018, Minho, Portugal 

Anvendelig vin, tendenser til mineraler, gule epler og steinfrukt. Pen vin som gjør det den skal. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 184,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

8044301 Rabl Grüner Veltliner 2018, Niederösterreich, Østerrike 

Kjølig, pen, krydret Grüner, nydelig fruktighet med sjarmerende, ung steinfrukt og litt urter. . Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 134,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

603601 La Soufrandière Pouilly-Vinzelles 2017, Burgund, Frankrike 

Ren, fin mineralsk, ekstremt terroirdrevet vin uten så mye fruktsødme, vinen virker litt tilknappet nå, men her er det mye godt i underkant. Lite frukt. Våt stein, derimot. Syrlig ferskenskall og eple også. Bør lagres et par år. Eller dekanteres. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 364,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

9863301 Cadette Bourgogne Vézelay 2017, Burgund, Frankrike 

Smør, honning og fersken og eple, harmonisk vin som har et langt, modent smaksforløp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk.259,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Vinum AS

5968401
Ch. de la Gravelle Gorges Muscadet 2014, Loire, Frankrike 

Fin den. Melon i en forsiktig frukt, pen syrlighet, også noe fylde. Kremete etter lang sur lie-lagring, 45 måneder, men fortsatt fruktighet igjen. Passer til: Lyst kjøtt, sushi / sashimi, fisk. 189,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

ROSÉVIN


Rosévin er svært anvendelig til sommermat. Her er en enkel rett med stekte grønnsaker og røkt andebryst. Foto: Geir Salvesen


511401 Il Mimo 2018, Piemonte, Italia 

Den store salgsslageren er tilbake i meget god form. Fin og utmerket tapning, med pen rødbærsfrukt, sjarmerende i stilen. Bringebær og markjordbær. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 178,– kr (bestilling)  85 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10958701 Pardevalles Prieto Picudo Rosado 2018, Castilla y león, Spania 

Interessant, bringebærsduftende. Fargesterk, syrlig, bringebærsaktig, morell. Intens i smaken, også sjarmerende. 174,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

5873701 Muga Rosé 2018, Rioja, Spania 

En spennende, spansk nyhet, rosévin fra Rioja. Veldig blek, frisk, elegant med god syre og svakt bringebær, markjordbær. Som en Provence-nesten, uten så mye fedme. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, aperitif. 179,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

1010201 Dom. La Suffrene 2018,  Provence, Frankrike 

Årgangsbytte. Alltid mye smak i La Suffrene, nesten tendenser til tanniner. Kan brukes også til kjøtt. Nyper, blomster, moreller og syltede jordbær. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, ost. 174,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Podium Wines AS

10708901 b.io Sicilia Nero d’Avola Rosato 2018, Sicilia, Italia 

Bra og billig Rosato med kjølig smakssting, veldig lys og bare forsiktig markjordbærtone, Middels fyldig. Frisk og fin. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 149,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 5)
Orbis Wines AS

RØDVIN


Kelley Fox er en ny, interessant Pinot Noir fra Oregon i USA. Foto: Geir Salvesen


7822101 Costadoro Lo Puro 2018, Marche, Italia 

Ingen tilsatte sulfitter, saftaktig ren frukt, fløtete i stilen, Middels fyldig, miks av røde og mørke bær i en slags dropsaktig smak, men ikke så mye at det skjemmer. En vin som er helt fin. Veldig fløyelsaktige tanniner. Naturvin. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 132,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
Innvino AS

10793001 Kelley Fox Ahurani Pinot Noir 2017, Oregon, USA

 Fottråkkede, biodynamisk dyrkede druer, nydelig vin med eleganse og god lengde. Halvparten helklasefermentering, Røde bær. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau. 310,– kr (bestilling)  88 poeng (terningkast 5)
Servco

5506601 Allegrini Valpolicella 2018
Veneto, Italia Deilig, frisk, lettdrikkelig vin fra en litt kjølig årgang, litt kjernebitterhet i finish, ellers en fin rødbærsfruktighet gjennom hele smaksbildet. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, pizza / pasta. 149,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

3995201 Legado del Moncayo Montana Garnacha Old Vines 2017, Aragon, Spania 

Veldig mye smak, bringebær, litt urter, mint, lakris, gjæring på stål, mørke bær, lakrisstang i smaken, veldig mye vin for pengene. Serveres svakt kjølig. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam og sau, lyst kjøtt, fisk. 169,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

10264601 Villa Cavallo 2007, Toscana, Italia 

Har solgt seg inn fra BU til Basis. En sjeldent moden Toscana-vin med krydder, lær, tobakk og lakris. Masse tobakk. Primærfrukten er borte. Men interessant. Veldig utviklet, men har beholdt sødme. Passer til: Storvilt, storfe, bbq/grillmat. 149,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Exciting Wines AS

5986901 Barbera d’Asti Selezione Luca Roagna 2017, Piemonte, Italia 

Presis, fin, moden, fruktkjøttaktig vin med mørke bærslag, syre som er dekket over at moden, middels fyldig frukt. Vellykket vin. Litt kort i finish, kanskje. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, pizza / pasta. 189,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

3916801 David Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2017, Rhône nord, Frankrike Veldig klassisk Nord-Rhône-syrah med bjørnebær, pepper og riflemetall på duft, I smaken også innslag av solbær og plommer. Tydelig fatinnslag, men nok frukt til at det legger seg pent under. Mer moden enn tidligere årgang. 235,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins