Neppe tilfeldig med den grønnfargen på de t-skjortene til Montirius-teamet. Produsenten bruker biodynamisk dyrking av druene. Foto: Produsenten.

Saft suse meg så gode disse Rhône-vinene er

87 poeng for en Côtes du Rhône Blanc og en Rouge? Joda, det er mye, men dette er ikke hvem som helst. Det er en Montirius.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens Vin: Montirius, Sør-Rhône

Montirius hvem? Selvsagt dukker det spørsmålet opp umiddelbart, og her er det bare å komme til poenget umiddelbart: En produsent av biodynamisk fremstilte viner i Rhône-dalen. Som lenge har hatt det lille ekstra. Vinmarker i Gigondas og Vaqueyras. 6 generasjon som holder på nå. Selve navnet trenger en liten, søt oppklaring: Det er en sammentrekning av fornavnene til barna i familien. Mon (Manon), Ti (Justine), Rius (Marius). Så var det oppklart.

Litt pussig er det jo: Man blir klar over en produsent som leverer konsistent bra kvalitet gjennom tiårene. Vel, det har vært noen få årganger som ikke har nådd helt opp til vanlig standard, men det er unntaket. Hvorfor jeg har falt for Montirius er hovedsakelig to grunner:

  1. Solid skyv i smaken. En vilje til uttrykk. Det er ikke tynt eller intetsigende. Det smaker av dem.
  2. Renhet. De beste vinene i min munn er dem som ikke er grumsete eller mudrete i smaken, men som også har en pur smaksretning. Kombinerte med skyv og trøkk, blir det gjerne skikkelig bra når de to komponentene kommer sammen.

Den røde er laget nesten litt i burgunder-retning. Altså litt transparent, pur frukt.

Det eneste negative med dem er at de er i bestillingsutvalget. Men det er det jo mange andre gode som er, også.

Montirius Côte du Rhône La Muse Papilles Blanc 2022 (15535501)

Deilig vin, fyldig og fin med nøytral, kremet frukt, litt pære og sitrus, men fremfor alt en flytende, velporsjonert fylde. Svakt mandelbitter finish. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, spekemat, fisk, sushi / sashimi, bbq/grillmat.På bestillingsutvalget.
House of Wine AS

Kr. 264.90
87 poeng

Dom. Montirius Côtes-du-Rhône La Muse Papilles 2022 (11382201)

Fin, kjøttaktig rødbærsfrukt, bringebær og røde moreller, fin lengde, litt krydder i midten. Tanniner også. Bra pris for en kvalitetsvin som er biodynamisk. Kan minne svakt om en burgunder. IKKE så svær. Veldig bruksvennlig i stilen. Passer til: Pizza / pasta, storvilt, storfe, and, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. På bestillingsutvalget.
House of Wine AS

Kr. 237.90
87 poeng