Hvorfor ikke prøve en tørr Tokaj’er? Foto: Geir Salvesen

Skal vi bli litt inspirert av ukens vin?

Den har navnet på sin side. Men også smaken. Hvis du liker stein-viner fremfor fruktsuppe. Denne Tokaj’eren er interessant. Inspiration.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin:

Disznókö Inspiration Tokaj 2021, Ungarn

Noen land ser bestandig ut til å havne i bakevja, vinmessig. Ungarn er vel ett av dem. Men i en verden av så mye vin man bør prøve, trengs det litt informasjon om noen av kandidatene som burde ha vært mer kjent. Slik som tørre Tokaj-viner fra Ungarn.. De edelsøte variantene – som jeg synes er mer interessante enn de fleste Sauternes, vinene, for eksempel, på grunn av den livlige syren og mineraliteten i underkant – er kanskje mer velkjente. Det må bli en annen gang. For her skal det handle om tørre viner. Tørre Furmint-viner. Og de kan bli vanvittig interessante, hvis de lages slik som her, tørre og fra den gamle vulkanjorden som Tokajvinene kommer fra. Denne vulkansmaken fremtrer ikke med røyk eller lava, men snarere en saltaktig mineraliteten. Og ofte med skikkelig syre, selv der det er varmt. Vi kjenner til dem fra Etna på Sicilia, fra Santorini i Egeerhavet. Og fra Tokaj. Ukens vin, Disznókö Inspiration, har akkurat det steinete og salte. Ikke det man i mangel av bedre ord kaller sjømineralitet som i Chablis, men en nøytral saltaktighet. Som man faktisk også kan finne i druer på granittgrunn som Chenin Blanc fra Paardeberg, Swartland i Sør-Afrika.

Dette er «jordsmonnet» i Tokaj. Forskjellige typer lavastein.

Dette salte, kombinert med godt modne druer og en uventet høy syre – 8g pr liter! Er med på å gi denne vinen dens særpreg. Men hold deg unna den hvis det er opulent frukt og sødme og krydder du helst vil ha. Men hvis du digger Chablis, Etna og beintørre tyske Rieslinger, kan dette være midt i blinken for det.

På grunn av høy syre og saltaktig mineralitet (det er jo ikke egentlig mineraler, men trolig vannløselige svovelforbindelser fra jorden) må man velge matfølget med noe større omhu. For eksempel må man sky alt som er søtt, selv reker og lignende selv om det også er salt. Østers går fint. Eller noe fett som man kan syrejustere med å legge til sitronsaft. Det kan være tartar av laks og retter man ellers ville ha drukket til Chablis. Stekt hvit fisk med vinsaus eller beurre blanc. Noe i den retningen.

Disznókö Inspiration er laget av en av de mest velrenommerte produsentene i området, Disznókö, som også lager utmerkede søtviner. Det er trøkk og stil i deres viner.

Furmintdruer fra Tokaj-området.

Disznókö Tokaji Inspiration Dry 2021 (159231019

Tokaj, Ungarn:

Svak duft av pære, smaken er konsentrert med nøytral frukt, saltaktig mineralitet, høy syre og samtidig god modenhet på druene. Veldig ren i smaksforløpet. Virkelig klasse over denne vinen. Den bør dekanteres før bruk. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Ferment AS

Kr. 279.90
88 poeng