Spennende viner i Galicia

Del på Facebook

Vinmonopolet har satset mer på den spanske regionen Galicia i det siste, det gjør en sommelier og vinelsker nysgjerrig. Hva er det med denne regionen som er mer interessante enn andre akkurat nå? Undertegnede har både lest seg og opp smakt flere forskjellige viner fra Galicia, og ja, både regionen og vinene er verd å sjekke ut!

Galicia har ikke en stor del av Spanias vinmarksareal der den ligger å utgjør Spanias aller mest nordvestlige flik, men det er absolutt en spennende region. En liten funfact er at det er her pilegrimsveien til Santiago de Compostela ender, da smaker det nok antageligvis godt med en frisk galicisk vin. De har unike druesorter som for eksempel Albariño, Godello, Treixadura, Sousão og Mencia. Klimaet er mildt og fuktig, klassisk kystklima med mye grønne arealer, det sies at det ligner med på Irland enn Spania… Det blir naturligvis mer kontinentalt lenger inn i landet.
Galicia består av 5 forskjellige DO; Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras og Monterrei. Rías Baixas er den største.

Per i dag er det 82 ulike viner fra Galicia på Vinmonopolet.

Monterrei.
Den minst kjente DO`en i Galicia ligger langs grensen til Portugal, her har de de varmeste sommeren og de kaldeste vintrene i regionen.

Vía Arxéntea Treixadura y Godello 2016 er produsert på 50/50 Godello og Treixadura, kun ståltank, 13% alkohol. Vinen har en aroma av mode epler, sitrus, urter, florale og gressete hint. Den er fyldig, god frukt, god syre og balanse generelt, sitter godt og lenge i munnen. En kul vin som er spennende alene, men også veldig matvennlig!

Rias Baixas.
Området har mye granitt i jordsmonnet, derfor vil mange viner herfra vise en del mineralitet, det har også en del påvirkning fra det nærliggende havet.  

Pazo de Señorans Albariño 2017 er produsert på Albariño 100%, kun ståltank og har 13.5% alkohol. Vinen har en frisk nese med sitrus, epler, florale hint, hvit steinfrukt. Den er rund med god fylde, god syrestruktur med preg av sitrusfrukt, sitter godt og tørt. (Husk å gi vinen skikkelig luft for at den skal få vist seg skikkelig frem) God og frisk vin til fisk og sjømat.

Terra de Asorei Nai e Señora 2016 er produsert på Albariño 100%, kun ståltank, 13% alkohol. Vinen har frisk og fruktig aroma av eple og litt tropiske toner, urter og sitrus. Den er flott balansert mellom frukt og syre og fremstår elegant, halvlang mineralrik ettersmak. God alene og til reker.

Ribeira Sacra.
Dette området skal visstnok være det vakreste naturmessig. Bratte bakker med vinmarker i terrasser langs elvene Sil and Miño med skifer i jordsmonnet gir godt grunnlag for både Godello og Mencia.

Adega Algueira Brandan Ribeira Sacra Godello 2017 er produsert på Godello 100%, kun ståltank, 12.5 % alkohol. Den er aromatisk og floral på nesen, hint av sukkertøy og urter, fin frukt. Frisk og fruktig på smak, grønne epler, hint av stikkelsbær, god syre og en leskende og strukturert stil. Lett mineralsk avslutning. Super vin til havets godsaker.

Adega Algueira Ribeira Sacra Mencia 2015 er produsert på Mencia 100%, kun ståltank og 12.5% alkohol. Vinen har en konsentrert nese med mørke bær og frukt,  skogsbær, krydder, pepper. Den har kjølig frukt på smak, god syre og struktur, lang og saftig utgang. Noe slank. Drikk til rødt kjøtt og vilt.

Adega Algueira Carravel Ribeira Sacra 2015 er produsert på Mencia 100%, den har vært lagret 12 måneder på fat og har 13% alkohol. Fine og rene toner av jordsmonn på nesen, mørk frukt, hint av urter og mineraler. Fyldig med god frukt på smak, fin syre og gode tanniner, lang og tørr ettersmak. En strukturert og god vin som passer godt til ulike kjøttretter, lam og vilt. Lagres også godt noen år i kjelleren.

Ribeira.
Dette området var en gang ett av Europas viktigste vinsamfunn, men som for mange andre ble volum og ikke kvalitet for fristende for vinprodusentene. De har dog de siste årene jobbet hardt for å komme tilbake og produsere kvalitetsvin.

Coto de Gomariz The Flower and the Bee Ribeiro Sousón 2017 er produsert på Sousão 100%, kun ståltank og 13% alkohol. Vinen har en nese med mørke bær, skogsbær, krydder, pepper, hint av treverk. Den er rund med bløt frukt, god syre, fine tanniner og struktur. Mye vin for pengene! God til lysere kjøttretter og kylling.

Ailal -Ailalelo Ribeiro Treixadura 2018 er produsert på Treixadura 100%, kun ståltank, 13.5% alkohol. Vinen har en frisk aroma av gule epler, florale toner, sitrus og hint av mineraler. Fruktig og fin på smak, god syre, sitter godt og tørt i en lang utgang. Fin vin til sjømat, tåler også noen år i kjelleren.

Coto de Gomariz X Ribeiro Albariño 2016 er produsert på Treixadura 5% og Albariño 95%, kun ståltank og 13% alkohol. Vinen har en fruktig og aromatisk nese med epler, gul frukt, hvit steinfrukt og sitrus. Den er fyldig med god syre og konsentrasjon, lang ettersmak. Ganske spennende hvitvin som passer godt til lyst kjøtt og vegetar, tåler også noen års lagring.