Så langt tilbake som i 1972 ble fårikål stemt frem som Norges nasjonalrett på Nitimen, NRK P1. Ingen kommer utenom denne retten. Det å komme hjem og kjenne lukten fra gryta med fårikål som putrer på komfyren får frem mange gode minner og vann i munnen. Tradisjonelt tenker man øl og akevitt til fårikål. Det fungerer, men er ikke nødvendigvis den beste kombinasjonen. Selv foretrekker jeg vin til denne rike og fete retten.
Utfordringene er å finne en vin som tar fettet og rensker munnen etter fåret. Samtidig må vinen balanserer bitterheten og emmenheten i kålen og pepperkrydderet. Ikke lett, men ikke for vanskelig å finne frem til noen gode vinalternativer. Fra tidligere års tester har jeg smakt meg frem til at både riesling og musserende vin passer godt sammen med fårikål. De har syre nok til å hamle opp med fettet samt nok fylde til å balansere bitterheten og sødmen i kålen.
Jeg hadde bildet ganske klart for meg hvilke viner jeg skulle handle på mitt lokale Vinmonopol sist uke. Som alltid når jeg er der, spør jeg de meget kunnskapsrike ekspeditørene om tips og forslag. Vi kom raskt til en felles forståelse for både riesling og musserende. Men i tillegg anbefalte de en vin fra Jura. Oy, sa jeg. Det valget hadde jeg aldri tenkt på. Dette hørtes spennende ut og måtte testes.
Selve fårikålen ble laget på tradisjonell vis med kun får, kål, pepper og salt. Se oppskrift under.
Hvis en bruker andre ingredienser i tilberedningen må det tas hensyn til ved valg av vin.
De tre vinene som jeg testet kan anbefales. Dog ville jeg ved neste anledning valgt en annen riesling. Ville foretrukket en riesling med mer sitrus og eplesmak frem tropiske frukt som i den som ble testet. Ville nok valg vin som for eksempel Johannes Leitz Magic Mountain 2014 eller viner fra Battenfeld-Spanier, Künstler og Dr. Wehrheim.
Dom. Pfister Crémant d’Alsace
Varenr.:2247001
Drue: Chardonnay 50%, Pinot Blanc 25%, Auxerrois 25%
Kr. 225,00
Vinen er uten årgang men laget med basis i årgang 2011 på tradisjonell måte og 30 måneders kontakt med bunnfall. Frisk i duften av sitrus og brødbakst. Rik munnfølelse og en kremet flott mousse. Smak av sitrus, mineraler og gjærbakst. Mellomlang ettersmak med smaker av mineraler og sitrus. Meget flott vin som kan anbefales til mange forskjellige retter og aperitiff.
Vinen hadde den friske syren som skulle til for å rense munnen etter fettet fra fåren. Den skapte en fin balanse mot kålen uten å overta smaksbildet. Sammen skapte de en helhet i smaksbildet. Nydelig kombinasjon.
Chardonnay Les Graviers 2014
Varenr.:4826901
Drue: Chardonnay 100%
Kr. 314,90
Vinen er litt oksydert i stilen. Hadde dufter av smør, svakt fat og mineraler. Kraftig og rik vin med et kompleks og konsentrert smaksbilde. Smak av smør, litt gul frukt og mineraler mot flint. Lang ettersmak med et oksidativt preg (tilsvarende som i tørr sherry) og smaker av mineraler smør og et hint av sopp. Meget elegant og rik vin. En vin som passer til gode litt kraftige retter og ost.
Den rike stilen til vinen passet godt sammen med fårikål. Vinen var litt i kraftigste laget hvor ettersmaken var mer dominert av vin enn mat. Absolutt et godt alternativ til fårikål.
Robert Weil Kiedrich Klosterberg Riesling Trocken 2013
Varenr.: 5962701
Drue: Riesling 100%
Kr. 254,00
Riesling fra Rheingau med dufter av fersken og nektarin. Flott syre og en lang ettersmak. Rikt midtparti med smaker av tropisk frukt, litt florale toner og mineraler. En virkelig god riesling som vil passe godt til fisk, kylling og sushi.
Denne vinen var ikke den beste kombinasjonen med fårikål. De rike tropiske smakene i vinen ble litt for dominerende i smaksbildet. Velger en riesling til fårikål bør en velge en vin med et smaksbilde av sitrus og eple. Det gir bedre harmoni med fårikål.
Les mer om fårikål på: http://www.farikal.no
Fårikål
Fårikålkjøtt av lam eller sau. Beregn 4-500 gram pr. person.
Det beste fårikålkjøttet får du hos slakteren eller kjøp Lofotlam i butikken.
Hodekål eller spisskål. Beregn ca. 400 gram pr person
Salt, ca. 2 ts salt pr. pers
Hel pepper, ca. 2 ts pr. pers
Kokende vann, ca. 3 dl. i en gryte på 5-6 liter (kål avgir mye veske)
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder, alternativ er å grovkvernet pepper slik at det letter kan spises. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Hell på vann. Kok opp – og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 2-3 timer.
Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med nykokte poteter. Mange mener at fårikålen smaker best dagen etterpå. Kok da fårikål som beskrevet ovenfor og avkjøl raskt. Sett den kaldt over natten og varm opp igjen før servering neste dag.