En aldeles strålende kvalitets-chardonnay fra Santa Rita. Floresta laget på druer fra Limari. Foto: Geir Salvesen

Toppviner fra Chile (ja, du leste riktig)

Billiglandet Chile flesker nå til med flere interessante og terroir-drevne viner. Floresta-serien fra Santa Rita er bare ett av flere eksempler på det. Nyheter i bestillingsutvalget nå i mai.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Floresta Chardonnay 2021
  • Floresta Cabernet Franc 2021
  • Floresta Cabernet Sauvignon 2021

Santiago, Chile.

Ok, så har vi vår oppfatning av chilenske viner. Endimensjonale, fruktige og veldig billige. Noe for tante Ågot i Gutustranda, eller noe slikt. Ikke noe som vinfolk skal bry seg om.

Så feil kan man ta. Slike misoppfatninger henger gjerne sammen med at det ikke strømmer nok nytt og friskt vinblod inn over grensene, men dersom man reiser til f. eks Chile, blir man straks klar over hvor mye fint som skjer på vinfronten. Jeg tok nylig med meg en gruppe vininteresserte til Chile, og der ventet mange overraskelser.

For straks å gå til kjernen i kvalitetsrevolusjonen som har skjedd siden jeg startet med å reise dit for over 30 år siden: Det har med terroiret å gjøre. Å identifisere det beste vekstgrunnlaget for aktuelle druer, og maksimere kvaliteten på druene når man først har funnet det. Mye av problemet for chilenske viner har vært mangelen på særpreg. For 30 år siden identifiserte man Casablanca Valley som det nye «it-stedet» for kjølige vinstiler for Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Casablanca er gått – om ikke helt, så litt – av moten. Nå er det Limari som gjelder for Chardonnay og Jahuel i Maipo-dalen for Cabernet Sauvignon.

Da vår norske gruppe på 17 startet med vinsmakningene en fin høstdag i februar i år ute hos Santa Rita, ble det umiddelbart en wow-opplevelse. Med en Chardonnay i starten. Det var Floresta-serien det dreide seg om. Den lanseres nå i mai i bestillingsutvalget, og er tilgjengelig fra 8. mai. Chardonnay’en fra Limari valset straks over feiloppfatningen om at chilensk vin ikke har terroir-preg. Her er det en herlig, salt mineralitet og kompleksitet som man ofte bare forbinder med europeiske viner. Noe av hemmeligheten er også kalksteinsgrunnen som man finner mye av i Frankrike og Bourgogne og der Chardonnaydruene trives ekstra godt.

Limari er en region som ligger 300 km nord for Santiago, på 30 grader sydlig bredde. Altså: På samme breddegrad som Egypt og Nord-Afrika. Varmt, ja, men om morgenendagen kryper tåken «Camanchaka», som kjælenavnet er, inn fra Stillehavet og kjøler ned vinmarkene. Før solen brenner den bort. Det er bare 100 mm nedbør i året. Så det er svært tørt der.

Fra andre vinområder i Chile finner vi i Floresta-serien:

Cabernet Franc fra Pumanque i Colchague i typeriktig og fast stil, men ikke altfor grønn og tannisk. Cabernet Sauvignon frister med rik, kompleks plommefrukt, heftig og konsentrert. Moden.

Floresta Chardonnay 2021 (17094901)

Limari, Chile: Svakt grønngul på farge, syltet sitronskall på duft, smaken er mineralsk og eplepreget, med veldig konsentrasjon, salt i stilen. Noe fat helt i finish. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, spekemat. På bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS

Kr. 359.90
88 poeng

Santa Rita Floresta Cabernet Sauvignon 2021 (17068301)

Jahuel, Central Valley, Chile: Dyp farge, duft av modne bær, plommer og litt sviske, men bare litt av det siste. Rik, kraftig, konsentrert og myk, men med en velkommen kjerne av tanniner. Behagelige 13,5 volumprosent alkohol, så den er heller ikke for svær. Utmerket til grillmat eller kjøttgryte eller en pepperbiff. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau. På bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS

Kr. 359.90
88 poeng

Floresta Cabernet Franc 2021 (17093601)

Pumanque, Colchagua, Chile: Meget bra Cab Franc, modne bær, tanniner ja, ørlite grønn i midten, men veldig lengde på den. Bør lagres et par år til. Høy kvalitet. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. På bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS

Kr. 359.90
87 poeng