Ukens utvalgte – Bosco del Merlo prosecco brut millesimato 2014 DOC

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Bosco del Merlo prosecco brut millesimato 2014 DOC
VP nr 2245201
Kr.146,-

Hva er Prosecco?

Prosecco ble klassifisert opp fra DOC til DOCG fra 1.januar 2009. Opp til dette tidspunktet var Prosecco både navnet på druen og navnet på vintypen. Fra 1.januar 2010, ble ikke lenger Prosecco knyttet til druetype, men ble en stedsbetegnelse på musserende vin fra Veneto-området, laget på gleradruen, som er det korrekte druenavnet. Dette gir bedre kontroll på kvaliteten og hvor druene kommer fra, samt produksjonsmetodene som brukes.  I august 2009 ble også Valdobbiadene en egen DOCG. Til tross for dette, frontes fremdeles Prosecco på etikettene på flere viner fra Valdobbiadene, fordi Prosecco har et mye sterkere merkenavn. Man må også nevne det lille området i Valdobbiadene som er innehaver av den eneste superiore i Veneto-området, og går under navnet Superiore di Cartizze. Her finnes det en håndfull produsenter som lager svært bra kvalitet.

 

All Prosecco lages etter cuvé close metoden, som betyr at boblene (CO2) skapes gjennom annengangsgjæring på store lukkede ståltanker, slik at det ikke slipper til oksygen. Trykket under fermenteringen vil dermed skape bobler/CO2 i vinen. Det samme som forsåvidt skjer når man benytter annengangsgjæring på flaske.

 

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no