Ukens utvalgte – En verdensmester fra Alsace

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Fernand Engel pinot blanc vieilles vignes 2013
VP nr.1905801
Pris: 136,20,
Drue: 100% Pinot blanc

Domaine Fernand Engel holder til i Rorschwihr, nord-øst i Frankrike, nær grensen til Tysklands store vinområder og nedover langs grensen til Sveits i sør. Elven Rhinen er grenseelven som renner gjennom området og den har sammen med fjellkjeden Vogesene all æren for at dette området har et unikt terroir. På andre siden av Vogesene i vest, regner det som i Bergen. Men på Alsace-siden, er det nesten tørke, kun reddet av Rhinen. Deler av Alsace var forresten en del av det tyske riket fra 1871 til 1919, og 90% av befolkningen pratet den høytyske dialekten elsassisk da 2dre verdenskrig tok slutt. Denne andelen er nå halvert, men det Elsassiske språket er en tydelig influens i området. Alsace er forøvrig den tettest befolkede regionen i Frankrike med sine 1,9 millioner innbyggere.

 

Denne pinot blanc vinen er en økologisk sertifisert vin fra Alsace i Frankrike, laget av 3 generasjoner vinmakere, med gamlefar som gründer av vinhuset. Totalt er det 45ha fordelt på hele 150 plots i 7 landsbyer. I midten av april, ble nettopp denne vinen kåret til verdens beste pinot blanc i den prestisjefylte konkurransen Les Grand Concours de Monde i Strasbourg, «hovedstaden» i Alsace. Og til denne hyggelig prisen er det lett å forstå hvorfor!

 

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no