Klare for litt lam, er de to variantene. Og som den observante vil merke seg er Goats do Roam et ordspill med Côtes du Rhône. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin 10 april To lammeviner til påsken

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Velduftende. Allsidige. Og billige. To gode påskevarianter


Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2023, Sør-Rhône, Frankrike

Fairview Goats do Roam 2023, Western Cape, Sør-Afrika 

Rhône-dalen leverer noen av de mest anvendelige vinstilene. Spesielt på rødvinssiden. Her er La Chapelle i Tain l’Hermitage hvor fokus er på Syrah. Men sørover i dalen i bakgrunnen er Grenache-druen med på å lage mer elegante og rødbærsfruktige vinstiler. Foto: Geir Salvesen

Hva verdens mest anvendelige vinstil er? Det tror jeg kanskje må være en klassisk Rhône-miks. Fra Sør-Rhône. Der Syrah og Grenache-druene spiller hovedrollene sammen med opptil flere andre. Ikke uventet er denne vinstilen blitt kopiert rundt omkring i verden. I USA. Sør-Amerika. Australia. Og Sør-Afrika.

De to utgavene av ukens viner er begge å finne i hyllene på ditt nærpol. De har en fin pris. Og de er gode innenfor sine segmenter. Sør-afrikaneren litt mer saftig og lett i stilen, rødvinen fra André Brunel har mer tyngde, uten at det blir for mye.

Cuvee de Sommelongue har en miks av 80 prosent Grenache, 10 Mourvedre og 10 Syrah. Den er nesten som en mini-Ch.Neuf-du-Pape. Ikke så kompleks, selvsagt, men i den retningen. Og det er bra.

2023 var noe kjøligere enn årgangen før, men alkoholnivået er fortsatt på heftige 14,5 volumprosent. Allikevel tåler Grenache høy alkohol uten å bli for slapp og svær. Den er ikke fatlagret, den har krydder uten eikepåvirkning. Og kan skilte med en svak lakrisfinish, som jeg alltid har likt i kvalitetsvin. Som denne er.

André Brunel er en produsentene som er forsiktig med eikefatene i produksjonen. Ikke bare sparer man penger på det, men eik oppå varme vinstiler og høy alkohol blir svært trettende i munnen. Derfor er Brunel interessant på alle kvalitetsnivåer og områder.

Goats do Roam fra Fairview i Sør-Afrika er langt lettere i stilen, som nevnt. Denne kan man også bruke til pizza, pasta, hvit fisk. Men den er også en kameleon som smyger seg rundt en kjøttrett med noe tyngde.

Nå kan jo lammeretter varieres i det uendelige. Alt fra hvitløksmarinerte lammelår og fløtegratinerte poteter til indiske varianter, Mellom-Østen med spesialkryddere, etc, etc. Et spesifikt vinvalg til ikke-europeiske lammeretter vil være et annet enn disse to som utgjør ukens vin. Et lite tips for å få mest mulig lammesmak ut av lammet er å begrense tilbehøret i retten til noen få elementer. Husk at rotfrukter som poteter og gulrøtter får sødme i most tilstand, noe som konkurrerer med lammets kjøttsødme. En god erstatning vil være saltbakte, stekte poteter med rosmarin og hvitløk. Og f.eks brokkoli som gir en litt bitter motsetning.

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2023 ( 4807601 )

Frankrike, Rhône

Basis-Rhône med et herlig, velduftende bilde først. Røde bær, bringebær og moreller, enkel, fersk og åpen i smaksbildet.

Middels til god fylde. Saftig med god sødme i midtpartiet. Kjøttfull også. Har det lille ekstra fra en kvalitetsprodusent.

Passer til: Svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau, and, spekemat

Basisutvalget

Best Buys International AS

Kr. 189.90
85 poeng

Fairview Goats do Roam ( 1078301 )

Sør-Afrika, Western Cape

Fioler og søte, mørke bær på duft. Smaken er saftig og med runde tanniner i en fruktdrevet stil der det er mest vekt på Shiraz i denne Rhône-blandingen.

Med Shiraz, Cinsault og Mourvedre som hovedelementer. Litt urtepreet. Lett og middels fyldig.

Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat

Basisutvalget

Modern Wines AS

Kr. 139.90
83 poeng