Vinmarker i Libanon. Foto: Autentico.

Ukens vin: Musar Jeune – denne unge jyplingen er et funn

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Musar Jeune Red, Bekaa-dalen, Libanon. 

Stilen til hovedvinen fra Chateau Musar er etter hvert kjent. Eksotisk, krydret, varm, mørk frukt med lær og tobakk og klare lagringsaromaer. En kompleks lagringsvin. Et produkt fra den opprinnelig franske familen Hochar (utt. Hoshaar).

Men hvis du vil ha noe mer ukomplisert, er Musar Jeune et virkelig flott valg. Grunnen til det er at den er så anvendelig. Det er jo blitt en liten klisjé i vinverdenen, at en vin kan brukes til det meste. Men denne kan det. Årsaken er fruktsødmen, mangelen på harde tanniner og det glatte preget.
Vinen er ikke fatlagret og er en miks av Cinsault, Syrah og Cabernet Sauvignon dyrket på høytliggende vinstokker, ca 1000 meter over havet i Bekaa-dalen i Libanon. Vinen blir ganske enkelt gjæret i sementtanker og tappet på flaske året etter innhøstingen. Så får den et år til på flaske før den sendes ut i markedet.

Det man ikke får i denne vinen – som man altså får i den vanlige Musar’en – er de svært eksotiske aromaene. Men man får heller ikke de litt nervøse eddiksyrene som av og til stikker seg frem i storebror Chateau Musar. Litt eksotisk preg kommer imidlertid hvis man lagrer denne et år til eller tre. Men det trenger man ikke. Det er det relativt ferske man vil ha tak i her.

Musar Jeune Red 2014
Ch. Musar
Bekaa-dalen, Libanon.
V.nr. 5892201
Kr 189,-
Karakter: 6, Poeng: 86 Basisutvalget.

Mørk og dyp på farge, svak duft av tørkede druer og varme bjørnebær og solbær, i smaken fyldig og rik med ny, glatt, mørk frukt, svarte moreller og litt krydder. Er ikke filtrert eller klaret. Åpenbar fruktsødme som hamler opp med mange typer mat. Lam, pizza, kjøttgryter. Til og med asiatisk krydret mat kan den takle, avhengig av kryddergraden og sødmenivået.