Vernaccia di San Gimignano

Del på Facebook

Å reise innom den pittoreske byen San Gimignano om en er i Toscana er et must, og mest sannsynlig kommer du til å smake vinen Vernaccia di San Gimignano når du er der, enten du vil eller ikke. Byen med i underkant av 8000 innbyggere er nemlig veldig stolte av den lokale hvitvinen sin, vin produsert på druen Vernaccia som gror ytterst lokalt rundt bymurene.

San Gimignano ligger i Siena-provinsen i Toscana, ca. 56 km sør for Firenze, og er verdenskjent for arkitekturen sin, «byen med de fine tårnene» blir den kalt. Det historiske sentrumet har vært en UNESCO destinasjon siden 1990.

De fikk den gjeve DOC-statusen i 1966 som den første regionen i Italia, og DOCG i 1996. Det tidligste notatet en har funnet om vinen er fra 1276, men da vernacciadruen er relativt vanskelig å dyrke ble den etter hvert byttet ut med de enklere druene Malvasia og Trebbiano. På 1960-tallet fikk den dog en oppsving igjen, da den friske, typisk vintypen en får av Vernaccia igjen ble populært. Det er flere ulike druer som heter Vernaccia, blant annet Vernaccia di Oristano fra Sardinia og Vernaccia di Serrapetrona fra Marche, men forskere mener at dette er helt ulike druer.
I følge lovgivningen må en Vernaccia di San Gimignano inneholde minst 90% vernaccia. For å kunne skrive riserva på flasken må vinen lagres minst 1 år, hvorav 4 måneder på flaske.

En av stoppene på den årlige vinsmakingseventen for profesjonelle i Italia, Anteprime, er San Gimignano, og her smakes masse Vernaccia. Selv om det er et stort spenn mellom vinene, egentlig større enn man skulle tro på en så liten skala, er det mange som er noe like og kjedelige. Generelt kan man si at Vernaccia di San Gimignano er syrefriske viner med preg av eple og sitrus, som kan bli fyldige og komplekse hvis produsert riktig, mange er ganske lagringsdyktige. Det gjelder å finne en stil en liker, gjerne en fatlagret og/eller Riserva, noen som skiller seg ut.

Vinmonopolet har 4 viner fra San Gimignano

Her er mine notater etter å ha smakt de kommende årgangene, årgangene tilgjengelig på VP i parantes:

Montenidoli Vernaccia di San Gimignano Fiore 2016 (2014): Vinen har en frisk og fruktig nese, eple, sitrus, floral med lett krydder, urter. Den har en fin fylde, god frukt og syre, preg av modne epler, lang utgang.

Montenidoli Vernaccia di San Gimignano Carato 2015 (2009): Kompleks og innbydende aroma, lett utviklet med modne epler, sitrus og mineralske hint. Den er fyldig med rik smak, god syre og balanse, lang ettersmak som sitter godt.

Montenidoli Vernaccia di San Gimignano Tradizionale 2017 (2016): Vinen har en aroma av moden frukt, florale hint, noe urter og krydder. Den har et godt preg av fersk frukt, tørr med god syre, sitter godt og lenge i munnen.

Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2018 (2017): Fersk frukt på nesen, gule frukter, sitrus, florale hint og lett krydder. Den er frisk og fruktig på smak, fersk frukt med relativt god lengde. Godt kjøp.

Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano Riserva 2016 (ikke tilgjengelig): Kompleks og lett utviklet nese med gul frukt, moden sitrus, gul frukt og krydder. Fruktig og fyldig på smak med god syre og et lett varmende krydderpreg i en lang ettersmak. Ser gjerne også denne i Norge.