Vinhuset Castrum Morisci

Del på Facebook

Rett nedenfor landsbyen Moresco i Marche, Italia, etter noen minutter på en vei som egentlig er for smal til å møte andre biler ligger vinhuset Castrum Morisci.

Det er ikke den eneste vingården i området, landskapet er dekket av vinranker i forbindelse med andre vinhus, aziendas og agroturismos, men det skiller seg ut!

Castrum Morisci produserer nemlig mange av vinene sine på amforakrukker. Som David Pettinari, eier og vinmaker av vinhuset, sier: «Det er ikke lett å lage vin, det er en kunst, spesielt når den er så naturlig som vår!». «Terroir, terracotta og stål er våre elementer», fortsetter han, «gamle tradisjoner vi ønsker å gjenopprette i vårt 2 år gamle vinhus.»

Vinhuset er familiedrevet, og da jeg besøker vinhuset en uvanlig varm dag i november sitter hele familien med mor, far og bror ute på terrassen og venter. Eller, venter er å overdrive, de er i full sving med å lage lunsj, åpne vinflasker og dekke på langbordet utenfor vinhuset, i typisk italiensk gjestfrihet. Smilene som når øyekrokene gjør opp for den manglende engelskkunnskapen, noe som ikke er uvanlig i Italia, man føler seg uansett velkommen.

Med tolk forteller David om dette nystartede vinhuset, de har 7 hektar vinmark som de tidligere kun solgte videre druer fra. Men i 2016 bestemte de seg for å produsere vinen selv, per i dag lager de 20.000 vinflasker i året, hvorav 1400 er produsert i amfora-, eller terracottakrukker. De er de eneste som produserer vin på denne måten i regionen Marche, og en av ytterst få som har blindeskrift på flaskene. 80% av vinen produsert hos vinhuset er hvitvin og de leker seg med hvilke viner de lagrer på amfora og ståltank, enkelte på begge  deler. De produserer også en dessertvin, vino cotto eller kokt vin, som er vanlig i Marche og Abruzzo. Dette er bokstavelig talt en kokt vin, hvor råstoffet / druemosten blir kokt inn til en tredjedel før fermentering, for så fatlagring.

 

Vi får først smake på Padreterno, en hvitvin produsert på druene vermentino, malvasia og moscato og i amfora. Vinen er lett og frisk på aroma, spennende nyanser av gul frukt, florale toner og hint av urter. Den er frisk og fruktig også på smak, rund med god syre, godt balansert frukt som sitter lenge i munnen.

Vi skal så få smake forskjell på en vin som er lagret på amfora, og en som er lagret på ståltank, samme vin og samme årgang. Vinen er basert på sangiovesedruen.

Testamozza, den som er lagret på amfora, har en spennende aroma, her finner man preg av jordsmonn, mørke bær, litt murstein, florale hint og krydder. Den har god fylde, et fint krydderpreg og god frukt, kompleks og lang utgang.

Piceno DOC Sangiovese har en friskere frukt på nesen, men fortsatt et rustikk preg, fine mørke bær og krydder. Den har medium fylde, tørr og fin frukt, grei syre, litt kort utgang.
Her vinner nok vinen som er lagd på amfora, spennende!

Vi får også smake den «kokte vinen» Focagno, den har et deilig rosinpreg på nesen, utviklede toner av tørket frukt og balsamico. Den er veldig lett i munnen, gode smaker som følger lukten, god sødme, lett bitterhet og et sjarmerende oksidert preg. En kuriositet som både kan drikkes alene, men også til desserter.