Grupo Yllera – produsent med øye for produktutvikling

Del på Facebook

Grupo Yllera ble dannet i 1970 og lager i dag mer enn 30 forskjellige viner i Spania i områdene Rueda, Castilla y Léon og Ribera del Duero. Vi besøkte vingården deres i Rueda. Her ble vi kjent med en produsent som leker seg med stiler og blandinger.

Grupo Yllera produserte i 2016 ca. 5 millioner flasker, hvorav omkring 3 millioner var under D.O. Rueda. Rundt 10% av produksjonen eksporteres, hovedsakelig til Europa (Tyskland, Belgia, Sveits) og Asia (Kina). Her i Norge er det kun to typer som er tilgjengelig, mens flere andre er utsolgt.

Sortimentet til Yllera omfatter ulike stiler og druer. Den rådende druen i Rueda er Verdejo, en drue som gir tørre, friske hvitviner. Typiske aromaer kan være eple, sitrus, krydder. Verdejo-viner kan også fatlagres. Hos Yllera bruker de lite eik, fortrinnsvis fra brukte fat, og har fokus på å hente ut frukten i vinen. Vi fikk innledningsvis smake en Verdejo uten eik som var veldig typisk for druen, og en fatlagret Verdejo. Yllera Verdejo 2021 var ikke lagret på eik, og hadde duft av tropiske frukter, grønne epler og sitrus. Ren og frisk smak. Meraldis Verdejo er lagret 13 måneder på brukte eikefat, hvorav 50% var akasiaeik. Druene er høstet for hånd. Aromatisk med honning og gul frukt, fyldig smak som følger nesa. Følelse av smør. Lang utgang, og anbefales til mat.

De har også prøvd seg fram med blandinger med Chardonnay. Yllera Privé Brut er laget på 50% Verdejo og 50% chardonnay. Det er en musserende vin laget på tradisjonell metode, og en av flere musserende viner i Yllera sitt varesortiment. Frisk smak av sitrus, lime og stikkelsbær. God mousse, og lang, behagelig ettersmak. En veldig frisk vin.

Et annet eksempel på at Yllera utforsker, er deres nye prosjekt med druen Albillo. Dette er en hvitvinsdrue som de har plantet mellom rødvinsdrueranker i sine vinmarker i Duero. Det er en veldig liten produksjon, og vinen er dermed så eksklusiv at det ikke var anledning for å smake den på vårt besøk.

Vi fikk høre om deres frizzante Yllera 5inco.5 Bianco, en historie om enkel, men effektiv markedsføring som traff på en etterspørsel i Spanias marked for drikke. Yllera lanserte for noen få år siden en lavalkoholholdig (5.5%) musserende vin rettet mot de yngre delene av markedet. Det ble ikke benyttet andre markedsføringselementer enn utdeling av smaksprøver, fortrinnsvis på supermarkedkjeden Carrifour. I løpet av få år har dette blitt en salgssuksess uten sidestykke og i dag står omsetningen for nærmere 50% av Ylleras volum. Boblene hadde dessverre gått litt ut av vinen vi smakte, ellers var dette en sødmefull vin med honning, epler og nektarin. En type vin som kan være et alternativ til Moscato d’Asti.

Her er andre viner vi fikk smake hos Yllera:

 • Yllera Sauvignon Blanc 2021
  Kraftig duft av brennesle, stikkelsbær og tropiske frukter. Noe mildere og subtile smaker med preg av urter, frisk og god.
 • Yllera 12 meses en barrica
  Fra Castillo y León. Laget på Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Som navnet tilsier er den lagret 12 mnd på eikefat. Lukt av røde bær, pepper og urter. Fruktig vin på smak med assosiasjoner til urter og pepper. Medium tanniner, bør lagres 3 til 5 år til, ifølge produsenten
 • Pepe Yllera 2019
  Druer dyrket opp mot 1000 moh. 90% Tempranillo, 5% Merlot og 5% Cabernet Sauvignon. Lagret 6 mnd på brukte eikefat.
  Mørk rød. Fruktig med røde bær, tanninrik og fin balanse i vinen. «Grønn» smak og urter. Mineralske toner. Lang ettersmak.
 • Jesus Yllera 2016
  98 % Tempranillo og 2% Cabernet Sauvignon. Vinen kommer fra 30 forskjellige vinmarker, som ligger separat i 3-4 dager etter innhøsting. Intens utprøving for å finne rett kombinasjon av vinmarkene. Aromatisk, kjølig duft av plommer, kirsebær. Myk og lettdrikkelig, med kompleks smak, med hint av smaker som kakao og vanilje.
 • Meraldis 2015
  En klassisk Ribera del Duero. 100% Tempranillo. 16000 flasker produsert, vinen lages kun i utvalgte årganger.
  Lagret 18 mnd på 500 liters franske eikefat der halvparten er nye og halvparten er brukt i en årgang, før tapping på flaske. Rød med hint av murstein i kanten. Myk duft av mørke og røde bær, med eikepreg. Balansert og deilig vin. Passer godt til rødt kjøtt og grillet lam. Kan ligge 10-15 år.
 • Yllera 7.5 Ice Revolution
  Rød lavalkohol vin med kullsyre. Lukt av bær, på smak søt og god med mørke bær. Rund og tiltalende. Kanskje best egnet som base for Sangria?

Les mer:

Les også artikkelen DO Rueda – en lite kjent perle på det spanske vinkartet
Hjemmesiden til Grupo Yllera finner du her: https://www.grupoyllera.com/idioma/eng/