Ralph Garcin, Château la Nerthe – et kort møte

Del på Facebook

I løpet av vinmessen Dècouvertes en Vallèe du Rhône reiser man fra messe til messe fra nord i Rhônedalen til sør, og selv om man lærer mye av å snakke med alle vinmakere, vinhuseiere og representanter på stand er det alltid hyggelig å ha en liten one-on-one på et stille rom. Det hadde jeg med vinmaker, ønolog og direktør av Château la Nerthe, Ralph Garcin, i et rom lagd av stein i pavepalasset i Avignon. Og som om det ikke var nok å møte vinmakeren i det pittoreske slottet rett sør for en av mine favorittregioner, Châteauneuf-du-Pape, så hadde han i tillegg tatt med vin til oss!

Nerthe har en lang historie, og Ralph forteller villig om vinhuset som er en av de aller eldste vingårdene i Châteauneuf-du.Pape. Selve slottet på vingården har historie tilbake til 1200-tallet, mens vinproduksjonen ble startet i 1560.
Vinhuset har ikke alltid vært fransk, i starten hette det Beauvenir og var eid av en italiensk familie, La Nerthe kom senere da en av brødrene i familien hadde tilknytning til La Nerthe-platået utenfor Marseilles. 
Vinene ble tidlig populære, og allerede på 1700-tallet var de kjent internasjonalt. Så tidlig som i 1784 flasket de sin første vin! Tross sin suksess ble også de rammet av vinlusen på slutten av 1800-tallet, og alle vinplantene ble revet opp. Familien ga da opp, men heldigvis hadde den nye eieren troen på vingården og plantet alt nytt.
Vinhuset rakk ikke å få særlig suksess før 2.verdenskrig kom og gården ble skadd av bomber. Den ble liggende brakk til i 1985 da familien Richard kjøpte den.

Familien restaurerte Nerthe og i dag består den av 90 hektar vinmark, 65 hektar ligger rundt det gamle slottet mens resten ligger litt lengre unna. Det er i dag 3 ulike eiendommer og alt blir produsert økologisk. De kjører litt strengere regler enn en del andre i regionen (som for øvrig er av det strengeste i Frankrike) og det er noe av suksessen til vinhuset. Det er en glede å ta en prat med Ralph, det er alltid interessant å snakke med noen som er så engasjert og dypt lidenskapelig i forhold til jobben sin. De har vært økologiske siden 1998, og vinmakeren sier at han syns at alle bør bli det så raskt som mulig, det er framtiden. Han forsker hele tiden på metoder for å gjøre vinene sine enda bedre, det nye prosjektet er å høste druene ørlite senere for å se om det kan gjøre noe med stilen og kvaliteten.

For min del syns jeg at vinene er flotte nå, men kommer absolutt til å holde øye med vinene fra Château la Nerthe i årene som kommer.

 

Her er mine kommentarer til vinene vi prøvde

La Nerthe Châteauneuf-du-Pape Blanc 2018 har en frisk og fruktig nese, moden gul frukt, sitrus og et elegant fatpreg. Den er fyldig med god frukt, pen fedme men likevel godt balansert syre, godt konsentrert og en lang ettersmak. En personlig favoritt på den hvite siden i regionen.

Les Cassagnes De La Nerthe 2016 (ikke tilgjengelig i Norge): Vinen har en innbydende nese av mørke bær, kirsebær, krydder og moden frukt. Den har en tørr og fin struktur, god frukt, lette tanniner og en lang utgang.

La Nerthe Côtes-du-Rhône Villages 2016 har et fint preg av mørke bær, krydder, klassisk Rhône stil. Den er fyldig og fruktig, god syre og en fin og krydret utgang med lette tanniner.

La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2015 er kompleks på nesen med mørke bær, krydder, hint av mint og fat. Den er fyldig med moden frukt, god struktur, kompleks frukt og en lang og fast utgang. En flott vin som tåler mange år i kjelleren.

La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2016 (ikke tilgjengelig i Norge enda), denne har 15.2% alkohol og skal visstnok være enda bedre kvalitet enn 2015 i følge vinmakeren. Den har en kompleks nese, mørke bær, rød frukt, krydder og integrert fat. Den er ung men kompleks og fin, god syre og struktur, lang og god utgang.

La Nerthe Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Cadettes 2015 er en Premiumvin som kun lages i de beste årgangene, druene kommer fra de beste vinmarkene og den er lagret på de beste fatene. Vinen har en meget kompleks og innbydende nese, mørke modne bær, kakao og vanilje. Den er fyldig og rik på smak, konsentrert frukt, litt mokka og kakao i en lang og deilig utgang. Toppvin!