Reverchon

Del på Facebook

De fleste har hørt om Mosel, den vakre Moseldalen i Tyskland sies det, men vinmessig har Mosel også noen interessante sidedaler. For eksempel Saar!

Jeg ble kjent med denne vinregionen i August da jeg besøkte vinfestivalen SaarRieslingSommer, og det var ikke til å unngå å bli kjent med ett av de største vinhusene i Saar, nemlig Weingut Reverchon.

Reverchon er i dag ett av de største tradisjonelle vinhusene i Saardalen, med historie som strekker seg helt tilbake til 1627. Men det var ikke hugget i stein at vinhuset skulle overleve helt til i dag.
Eiendommen som ligger i Konz-Filzen, nær den vakre byen Trier, ble kjøpt av Reverchonfamilien på 1920-tallet. De hadde en umiddelbar suksess med rieslingen sin og ble etter kort tid ettersøkt av Tysklands største restauranter og hoteller.
I 1967 tok Eddie Reverchon over vinhuset, takket være hans innovative og moderne tenking begynte de å produsere tørre viner, lysår før de andre. Han konsentrerte produksjonen av viner fra Herrenberg- and Steinbergvinmarkene, og plantet til og med litt Chardonnay og Pinot Blanc på noen av de 8 hektar store vinmarkene! Galskap på denne tiden.

Han produserte også noe tradisjonell halvsøt og søt Riesling, som hovedsakelig gikk til Skandinavia…

Det er litt usikkert hva som skjedde på 90-tallet, men kvaliteten gikk drastisk ned, det samme gjorde økonomien. Det endte i konkurs. Dette kunne betydd kroken på døra for Reverchon hadde det ikke vært for investoren Hans Maret fra Trier. I 2007 kjøpte han eiendommen, med en drive om å «make Reverchon great again», eller den tyske ekvivalenten av det.

Han renoverte, bygde, oppgraderte og ansatte.

I 2013 ansatte han Ralph Herke, den tidligere kjellermesteren for det kjente vinhuset Schloss Vollrads i over 20 år. Sammen kjøpte de flere vinmarker, inkludert en tredjedel (15 hektar) av Ockfener Bockstein, ansett som en av de aller ypperste vinmarkene i Saar og Tyskland (Andre som eier vinmark her er blant annet Markus Molitor).
Maret har jobbet knallhardt i 12 år for å få Reverchon på beina igjen, og det har han klart. Han kan nå lene seg tilbake å produsere toppviner fra vinmarker som er over 100 år gamle, og prisene har begynt å renne inn.
Jeg kan nevne Sekt of the year, German winemaker of the year, Jancis Robinson Trophy for Riesling… En ekte suksesshistorie med andre ord, det var derfor moro å oppdage at noen av vinene fra Reverchon allerede hadde funnet veien opp i det kalde nord.

Dette er de 4 vinene tilgjengelig på Vinmonopolet.

Reverchon Riesling Brut er en ren Riesling, produsert på tradisjonell måte og lagret 12 måneder på bunnfall.
Vinen har en fruktig nese med preg av epler, sitrus, hint av kjeks. Den er frisk og fruktig på smak, modne grønne epler og følger nesen. Ukomplisert og fin musserende vin.

Reverchon Filzener Herrenberg Riesling Alte Reben 2017 kommer fra de eldre vinmarkene i Herrenberg.
Vinen har en fruktig nese med modne epler, florale toner, tropisk frukt og hint av mineraler. Den er fruktig med god fylde og syre, sitter godt og lenge i munnen med fin mineralitet. God nå, men tåler også noen år i kjelleren.

Reverchon Saar Mineral Riesling Feinherb 2018 er en litt søtere stil, Feinherb betyr ofte at den er såkalt off-dry.
Vinen har en aromatisk nese, modne epler, sitrus og mineraltoner. Den er fruktig og sødmefull, har balansert sødme og en fin og mineralsk utgang. Noe søt, men veldig fin til sushi, asiatisk mat og mat med chili.

Ockfener Bockstein Riesling Kabinett Feinherb 2018 er en Feinherb fra de flotte vinmarkene Ockfener Bockstein.
Vinen har en aromatisk nese med moden frukt, florale toner, sitrus og mineraler. Den er konsentrert på smak, har sødmefull og moden frukt, balanserende syre og sitter godt og lenge i munnen. En litt friskere Feinherb enn den over, passer til den samme maten men tåler også noen år i kjelleren.