ukens vin

To vinflasker og et vinglass med rødvin

Svovelfrie viner. Hvor lurt er nå det? Denne smaker i hvert fall godt

Spørsmålene er mange rundt såkalt svovelfrie viner. Denne smaker i hvert fall godt.

Musserende vin skjenkes i et glass foran det norske flagg.

7 gode musserende til 17. mai

Her er et lite knippe med gode viner til nasjonaldagen.

Boksvin med bilde på etiketten av to smilende menn og med teksten "Toscana rosso"

Denne kjendisvinen er faktisk ikke så dum, nei (og denne hvite kollektiv-vinen er strålende!)

En kjendiskokk og en moro-ignoramus får navnene sine plantet på en vinboks.

Spennende rosé med sting i stjerten

Et spennende alternativ til kjente rosévinstiler er Loire-dalens varianter. Laget på flotte Pinot Noir. Og med et distinkt lite sting i finish. Ukens vin: Mellot Sancerre Le Raibault Rosé 2019 Joda, Provence lager fortsatt verdens beste roséviner. Italienerne er hakk i hæl med mye godt fra Piemonte og andre steder. Men konkurransen er blitt sterkere…

Lukter litt hipster av Vinmonopolets julislipp

Terningkast: 3 Hipstere er hyggelige. Alt på stell, velpleid ytre. Skjegget veltrimmet, tømmerhuggerskjorten nyvasket. Nå vil man i dybden. Stille med noe ikke så mange har smakt noe særlig av. Velkommen til Vinmonopolets julislipp. Vi har alle noe å vinne på å hente frem vår indre hipster/hipsterinne. Ikke minst fordi vi kan få nye forbindelser…

Halvflaske Chablis? Mer enn halve moroa

Egentlig er det en genial størrelse. Halvflasken. Praktisk til forrett på restaurant for to. Og denne flasken er i tillegg god. Ukens vin: Crux Chablis 2018. Lett å forestille seg følgende scene: Dere sitter to sammen på en restaurant og tenker på en middag. En forrett der det ville passe med noe hvitt. Og en…

En liten Chablis ble plutselig større

-Livet er for kort til å drikke Petit Chablis, mente jeg. Før. Ikke nå. En underdog-vin har fått et løft. Ukens vin: Ch. Du Val de Mercy Petit Chablis 2018. Jeg er fortsatt i stuss over hvorfor det gikk som det gikk. I starten av april ble det åpnet en flaske Petit Chablis fra en…

Piemonte-roséer: Litt tøffe i trynet

Det var Piemontevinen Il Mimo og Campaniavinen Rosaura som dro i gang rosévinrevolusjonen i Norge. Il Mimo henger fortsatt med og er bedre enn noen gang. Og så er det kommet heftigere mat-roséer som Fenocchios Langhe Rosato. Ukens viner: Fenocchio Langhe Rosato 2019 og Il Mimo 2019, Piemonte, Italia. Selv foretrekker jeg vanligvis Provence-roséer hvis…

Trimbach? Garantert mot oversukring

Alsace er et spennende og fortsatt litt glemt område, vinmessig. Problemet er ikke at området lager dårlig vin, men at man ikke vet hva slags smak man får i glasset. Sukker og søtt? Tørt slankt? Med Trimbach er man garantert tørr Riesling. Ukens vin: Trimbach Riesling 2016 Trimbach i Alsace har holdt på med vinproduksjon…

Valpolicella fra Allegrini kommer i to varianter, boks og flaske.

Morellbomben fra Valpolicella

Svært mange italienske rødviner har en eller annen smak av kirsebær eller moreller. Men noen har enda mer enn andre. Slik som Allegrinis Valpolicella Classico 2019. Den rene morellbomben. Ukens vin: Allegrini Valpolicella Classico 2019, Veneto, Italia. Nå over påske er det litt over for de tunge rødvinene, de lagrede variantene, tanninvinene. De fatlagrede kraftbassene.…